Om byar i Västerbotten

Nytt poddavsnitt i serien Livet i arkivet.

Byborna som bryr sig – från 1400-talet till idag.

”Så vitt man bor i en by måste man bry sig”, skriver Sara Lidman i romanen Tjärdalen. Just det, hur människor ordnat livet och brytt sig om sina byar och varandra, ägnas det här avsnittet i ”Livet i arkivet”. Just Västerbotten har varit ovanligt bra, kanske bäst i Sverige, på att ordna och planera för hur livet i en by ska fungera. Vi gör ett besök i Årets kulturkommun Robertsfors, där historieintresserade Julia Larsson bor i ett fint gammalt hus i Sikeå Hamn. Varför är hon så kär i sitt hus och i den här byn? Och varför trivs hon så bra med äldre människor, som hon bland annat möter i sitt jobb.

Tillsammans med arkivarie Cuno Bernhardsson och arkeolog Berit Andersson tittar vi också in i arkiven på Västerbottens museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Här finns många pusselbitar för den som vill ta reda på mer om en by och kanske sin egen historia.

Bonusmaterial – bilder, länkar och fler ljudfiler – finns här på hemsidan.

”Livet i arkivet” produceras i projektet Demokratiska arkivet, som drivs med stöd av Postkodstiftelsen. Projektet är ett samarbete mellan Västerbottens museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Podden finns till exempel på Spotify, men också på Västerbottens museums play-kanal, klicka här.