Livet i arkivet – berättelser från Västerbotten

En podd med människor som har något att berätta och som vill väcka lust och intresse för arkiven vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Västerbottens museum.

Välkommen att lyssna på Demokratiska arkivets podd! Två avsnitt handlar om ”Förbjuden kärlek” och de utgår från mer än hundra år gamla dagböcker, brev och anteckningar efter lärarinnan Maja Beskow och från RFSL:s inlämnade material från 1970-talet och framåt. Som lyssnare tar vi del av spännande tidsdokument och starka berättelser om lust och längtan, men också om den goda viljan att göra livet lättare både för sig själv och andra. Ett annat avsnitt handlar om hur människor ordnat livet i sina byar – något som vi varit bra på i Västerbotten. I följetongen Steppar-Jerkers brott får vi höra vad om vad en blodig händelse ledde till under 1930- och 40-talet. Berättelsen, utifrån arkivmaterial och intervjuer, gör att vi får syn på såväl offer och förövare som tiden, dvs. 1930- och 40-talen.

Andra avsnitt handlar om demokrati, migration, att gå skola långt hemifrån och om en bödel på Backen i Umeå.

Du hittar poddavsnitten på Spotify eller andra sidor som samlar poddar.
Det går även bra att lyssna via Västerbottens museums hemsida.
Här på hemsidan kan du ta del av bonusmaterial – såsom bilder, mer lyssning och tips på läsning.

Podden produceras av personal på Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Västerbottens museum tillsammans med poddproducenten Erica Dahlgren. Det gjordes i projektet Demokratiska arkivet som finansierades av Postkodstiftelsen.

Bilder: Erica Dahlgren, poddproducent, Midgårdsskolans teaterelever på väg till arkivet, Maja Beskow och hennes brev (montage). Foto: Västerbottens museum.