Förbjuden kärlek. Från smussel till stolthet. Om RFSL Umeå.

Bonusmaterial

Du hittar poddavsnittet på Spotify. Det är 43 minuter långt.
Det går också att lyssna HÄR.

Del 2 i podden ”Livet i arkivet” utgår från det äldre materialet om RFSL (riksförbundet för sexuellt likaberättigade) Umeå som finns på Folkrörelsearkivet i Västerbotten. RFSL, som i Umeå bildades 1972, har gått från att vara en undergroundrörelse, där medlemmarna ofta träffades i hemlighet, till att bli en organisation som öppet står upp för hbtqi-personers rättigheter i Sverige och globalt.

I poddavsnittet får vi höra om föreningens arbete under de första årtiondena och om RFSL:s stora betydelse för homo- och bisexuella. Lennart (fingerat namn), vars lägenhet under flera år kom att agera föreningens kansli, berättar till exempel om jourtelefonen som gick het och om ”lur-mot-lur-metoden” som gjorde att människor fick kontakt med varandra. Åsa Bäckström representerar 1980-talets medlem och hon beskriver bland annat lyckan att träffa människor att känna sig trygg och ”hemma” med.
Historikern Svante Norrhem, som också intervjuas i podden, beskriver utifrån sin forskning hur homosexuella i Västerbotten hade det och betraktades under 1940–70-talen. RFSL betydde oerhört mycket för den som var ”sån”!
Med hjälp av Midgårdsskolans teaterelever, som läser upp citat ur brev och annonser, får lyssnaren en bild av hur viktigt det var att det fanns en förening med engagerade, förstående personer att vända sig till med sina bekymmer och funderingar.

Mer om RFSL Umeås unika profil

Hör vad Svante Norrhem säger om utvecklingen från slutet av 1980-talet!

Att bygga ett tiovåningarshus utan grund

RFSL Umeå utförde ett stort utbildningsarbete i stora delar av Norrland från starten 1972 och framåt. Lennart har räknat ut att han träffat 25 000 elever från Sundsvall till Kiruna. Men vad har hänt med sexualundervisningen i dag? Lyssna till Lennart som minns och funderar!

När kondomerna skulle se ut som tobak

Här berättar Lennart om butiken ”Blommor och bin” som låg i Postgången i Umeå. Butiken drevs av RFSU, som hade ett tätt samarbete med RFSL i Umeå.

RFSL i arkivet

På Folkrörelsearkivet i Umeå finns flera hyllmeter med material från RFSL. Det är inte tillgängligt för allmänheten, men vi har fått RFSL Umeås tillåtelse att använda delar av arkivmaterialet i podden. Det är vi tacksamma för!
I podden hör vi hur både Svante Norrheim och Åsa Bäckström beskriver vikten av att föreningens material sparas och vi kan berätta att arkivet fylldes på alldeles nyss!

”Undertecknad har kommit över ett informationsblad som RFSL låtit sprida. Där står att man är välkommen med frågor. Kan man bli medlem i en RFSL-klubb fast man inte bor i det område klubben är belägen i? Förmedlar klubben kontakter med andra homosexuella? Lite uppgifter om min egen person. Jag är 24 år, homosexuell och måste väl tillstå att jag har problem på grund av detta. Visserligen har jag kontakt med en psykolog, men hon har inte kunnat hjälpa mig att lösa mina problem.” 

Kvinna i Norrbotten, 1973

”Får beklaga att jag ännu ej haft tillfälle att närvara vid Era träffar. Avstånden och ingen bil är väl en orsak, dåligt självförtroende en annan. Naturligtvis är jag villig att bli medlem och emotser med glädje och tacksamhet all den information som jag har fått och kommer att få. Samtidigt ber jag Er om Ni vill vara vänlig att sända mig adress varifrån jag kan rekvirera tidningen Revolt. Möjligheten att få tag i sådan lektyr i Skellefteå är mycket små.”

Man, 1974.

”Mitt problem är att jag är bisexuell, och jag vill gärna veta mer om er. Och hur man knyter kontakter. Jag har ingen erfarenheter av sånt. Och om jag får svar så måste det vara privat avsändare. Inte nåt brev som annonserar ut att det kommer från RFSL i Umeå. Sen vill jag veta etiketter och signaler… Hjälp mig ur min stora ensamhet som drar ned mig dag för dag. Kanske finns någon vänlig själ som vill hjälpa mig tillrätta. Varken doktorer eller psykiatiker vill göra det. Staden jag bor i är mycket liten och jag borde få all diskretion jag önskar”.

Kvinna i trettioårsåldern, Finland.

Om ”signaler” och sätt att nå ut

Hör arkivarie Karin Holmgrens beskrivningar av det lite annorlunda materialet på Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Läs mer!

”Västerbotten kommer ut – om homosexuellas villkor förr och nu”.
Det här numret av tidskriften Västerbotten (nr 4/2002) handlar om homosexualitetens dolda historia i Västerbotten.

Av Svante Norrhem
Den hotfulla kärleken: homosexualitet och vanlighetens betydelse (2001).
Undantagsmänniskor: en svensk HBTQ-historia med utblickar i världen (2015).

HÄR kan du läsa om RFSL:s historia på det nationella planet, och om vad RFSL gör idag.

FAKTA OM LIVET I ARKIVET, AVSNITT 2

Programledare: Anna Sténs, chef Folkrörelsearkivet i Västerbotten.
Medverkande: Lennart (fingerat namn), Åsa Bäckström, Umeå, Svante Norrheim, historiker, Lunds universitet, Karin Holmgren, förste arkivarie, Folkrörelsearkivet i Västerbotten.
Uppläsningar: Midgårdsskolans teaterelever: Norah Alfedsson, Vilma Broddemo, Elsa Conradsson, Sofie Landgren, Amanda Åström, Jack Önell.
Produktion: Demokratiska arkivet (personal vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Västerbottens museum) tillsammans med Erica Dahlgren, poddproducent.

Midgårdsskolans elever på väg till inspelningen i oktober 2020. Foto: Matilda Glenge.