Kamp och kalas på Gammlia, 12 september

I år är det 100 år sedan vi fick allmän och lika rösträtt i Sverige – ett genombrott för demokratin. Men, det krävdes många års kamp även här i Västerbotten. Fler än 3 000 kvinnor i länet engagerade sig, liksom en och annan man. Det vill vi uppmärksamma och fira med ett kalas för både stora och små söndag den 12 september, då vi förflyttar oss till 1910- och 20-talen.

Dansbanan på Gammlia och Bio Abelli på Västerbottens museum blir festplatsens centrum.
Kom gärna i tidstypiska kläder, så får du en liten present som blir till ett minne.

Välkommen!

Program

Uppdateras fram tills dess att arrangemanget äger rum.

Centrala stan – Gammlia, kl 10.00-11.15

Vandring: Demokratins kvinnliga pionjärer 

Idéhistoriker Kerstin Thörn tar oss med på en vandring från centrala Umeå till Gammlia. Vi gör stopp vid Umeåmiljöer som anknyter till demokratins kvinnliga pionjärer.
Start: Kungsgatan 69/Stadium kl 10.00. Avslutning på Gammlia kl 11.15, cirka.

I samarbete med Folkuniversitetet i Umeå.

Vid skolan på Gammlia, kl 11.30 och kl 13.15 (cirkatid, och i händelse av regn flyttas den senare dramatiseringen till Dansbanan)

Agitation för kvinnlig rösträtt!

Ta del av ett dramatiserat kamptal för kvinnlig rösträtt och lyssna till museipedagogerna Mattias Johansson och Maine Wallentinsson samt museivärden Ebba Lindberg som berättar om rösträttskampen i Västerbotten (ca 15 min).

Dansbanan, Gammlia kl 11.45-13.15

Kamp och kalas för demokratin

Invigning med tal av Lars Lustig, länsråd, Länsstyrelsen Västerbotten.
Musik från 1900-talets första årtionden med Umeå mässingssextett samt Linus Flogell, baryton i Norrlandsoperans aktuella Macbethuppsättning, som ackompanjeras av Jonas Olsson på piano.
Värdar är Anders Lidström och Lina Vänglund, ordföranden i styrelserna för Västerbottens museum AB respektive Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

I anslutning till Dansbanan kl 11.00-16.00

Demokrati och social hållbarhet

Hur hänger demokrati ihop med integration, folkhälsa, jämställdhet och mänskliga rättigheter? Länsstyrelsen Västerbotten berättar om sina uppdrag inom social hållbarhet kl 11-15. Tecknings- och skrivtävling om demokrati för barn och vuxna, tipspromenad och give-aways (så långt det räcker).

Gör ditt eget plakat! Vad tycker du är värt att kämpa för?

Personal och material finns på plats kl 11.30-16 i Minimuskiosken vid dansbanan.
Plakaten bildar en utställning som kan ses på Dansbanan under eftermiddagen!

Kalas i Minimuskiosken!

🌻 Hästskjuts. Lekladugården är öppen. Bak i bagarstugan. Käpphästbana. Vintage Bikes dyker upp!

Ulrika Åström, Vintage Bike.

Bio Abelli, Västerbottens museum, kl 13.15-14.00*

Föreläsning: Folk i rörelse – vår demokratis historia

Vi firar i år hundraårsminnet av den (nästan) allmänna rösträttens införande. Men strävan efter en demokrati för alla började långt tidigare och kampen för att utvidga och fördjupa den pågår fortfarande. Och demokratin har aldrig varit en skänk från ovan. Kjell Östberg, seniorprofessor vid Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola, argumenterar i sin föreläsning för att varje steg mot ökade demokratiska rättigheter är ett resultat av att människor sluter sig samman i sociala rörelser för att göra sina röster hörda. 

I samarbete med Folkuniversitetet Umeå.

Bio Abelli, Västerbottens museum, kl 14.15-15.00*

Samtal: Den kvinnliga rösträttsrörelsen i Västerbotten 1903-1921

Vilka var kvinnorna som kämpade för rösträtt i Västerbotten och hur fördes kampen? Utifrån artiklar i nättidskriften Västerbotten förr & nu samtalar Karin Holmgren med artikelförfattarna Jörgen Andersson och Kerstin Norlander om de kvinnor som banade väg för demokrati. 
Jörgen Andersson arbetar som arkivarie vid Skellefteå museum och Kerstin Norlander är Fil.dr. i ekonomisk historia/pensionerad universitetslektor. Karin Holmgren är 1:e arkivarie vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

I samarbete med Nättidskriften Västerbotten Förr & Nu.

*Biljetter till föreläsningarna i Bio Abelli bokas i förväg, max två personer/sällskap. Mejla en förfrågan till Sofia Wendt: sofia.wendt@vbm.se. Eller ring till Sofia: 090-20 20 35.
Förbokade biljetter, liksom kvarvarande biljetter, hämtas ut i receptionen under Kalasdagen, från kl 11.

Föreläsningarna streamas i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Umeå, och kan alltså ses i ”direktsändning” via internet och i utställningen ”Umeå – minnen och framtid” på Västerbottens museum (eftersom vi har få platser i Abelli).

Västerbottens museum, kl 11.00-16.00

Bildspel: Javisst ska den leva!

Ett bildspel i två delar. Kamp och kalas i Västerbotten för cirka 100 år sedan. Fotografier ur Västerbottens museums fotosamling.

Utställning om Ada Nilsson, Bertha Welin och Elsa Laula

Ada Nilsson (1872-1964) var drivande i kampen om kvinnlig rösträtt samt hängiven fredsaktivist och en av Sveriges första kvinnliga läkare. Bertha Welin (1870-1951) var Sophiasystern som blev politiker. Hon var en av de fem kvinnor som 1922 valdes in i riksdagen. Elsa Laula Renberg (1877–1931) var barnmorska och samisk medborgarrättsaktivist.
Utställningen är producerad av Västerbottens Medicinhistoriska förening.

Bokbord: Får alla vara med?

Västerbottens läns hembygdsförbundet säljer sin nyss utgivna bok: Får alla vara med? Demokrati: Dåtid – nutid – framtid.

Västerbottens museum; i utställningen ”Umeå – minnen och framtid”, våning 2, kl 15.15

Vi måste kämpa tills segern är vunnen!

Om året när kvinnorna i Dorotea krävde rösträtt. En filmad föreläsning med Agneta Gustavsson som har grävt i arkiven och pratat med släktingar till några av de 100 kvinnor i Dorotea, Ormsjö, Långsele, Granliden och Fjällbränna som skrev under en gigantisk namninsamling 1913-1914 med krav på kvinnors rösträtt. En av de kvinnor som skrev under var Anna Eliasson som syns t.h. på bilden nedan.
Agneta Gustavsson är journalist och författare, som bland annat skrivit boken ”Den glömda trädgården – Dr Strömboms Versailles i Dorotea”.

Kan du inte vänta tills Kamp och kalas-dagen eller inte har möjlighet att komma? Då finns föreläsningen/filmen att se HÄR redan nu.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Umeå.

Foto: Privat.

🌻 Kalaserbjudande i Kaféet. Demokratitema i butiken.

Med reservation för ändringar.
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av pandemin.
Programmet kan komma att påverkas av aktuella covidrestriktioner.

Arrangeras av Västerbottens Museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten, i projekt Demokratiska arkivet, som finansieras med medel från Postkodstiftelsen. Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan m.fl. i samband med Kamp och kalas på Gammlia.
Kontakt: Iréne Gustafson, tel 090-71 30 34, 070-603 80 39.

Foto: Logen 4849 Fredrika på kaffe hos lärarinnan Lilly Lundgren i Lögda, 1927. Okänd fotograf, Västerbottens museum.
Elin Vägner och de inbundna namnlistorna från hela Sverige. Foto: KvinnSam, Göteborgs universitet.


Filmer om 1921 års genombrott

Om Västerbotten och 1921 års demokratigenombrott! Tre korta filmer utifrån våra arkiv och inför Kamp- och kalasfirandet på Gammlia i Umeå den 12 september.
Ett samarbete med nättidskriften Västerbotten förr & nu och Studieförbundet Vuxenskolan.

HÄR hittar du filmerna och det arkivmaterial som vi använt.