Per-Olov Enquist och Folkrörelsearkivet

I veckan minns vi, och tänker på författaren och den tidigare västerbottningen Per-Olov Enquist som nyligen gått bort.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten, särskilt i Skellefteå, har haft kontakt med P O Enquist genom åren. Under sitt arbete med boken ”Musikanternas uttåg” satt t.ex. P O och läste i protokollsboken för Bureå arbetareförening. Föreningen, som bildades nästan i smyg år 1907, var den första arbetarföreningen vid sågen i Bureå.

Foto: Krister Hägglund, Skellefteå museum.

Elisabet Wiklund, Folkrörelsearkivet i Skellefteå, berättar om bilderna nedan, som digitaliserats av Krister Hägglund, Skellefteå museum.

”Idrottsbilderna av P O Enquist är hämtade från Bureå IF:s fotoarkiv. Första bilden är ett riktigt action-foto. Hans rekord blev 1,97 i höjdhopp. Han provade även att hoppa längd, men det var i höjdhopp han kunde utvecklas. Informationen till bilden därunder säger inget om vilket tillfälle det rör sig om. Notera att han är barfota på den ena foten. Fotografiet där han står tillsammans med sina konkurrenter på prispallen är tagen under Burespelen i juli 1953 av Erik Norrfors. Till vänster om P O Enquist ses Isidor Söderlund och Erling Mattsson”.

Vi hittar också spår av idrottaren P O Enqvist på Folkrörelsearkivet i Umeå. Nedan en bild från 1959 (från en utställning, foto Jan Olofsson) som finns i Västerbottens läns idrottsförbunds arkiv. Här ser vi att P O också använde den s.k. dykstilen, och att han även då hoppade med bara en sko!

Apropå arbetarrörelsen och 1 maj så kan Demokratiska arkivet påminna om att det finns ett omfattande material kring denna rörelse, i både Umeå och Skellefteå, samt fanor och standar. En del av de senare brukar ”luftas” och användas i samband med 1 maj-firanden. I år blir det inte så, för första gången.