Ändrade öppettider i Umeå

Från och med maj har vi stängt på måndagar!

För aktuella öppettider och tillfälliga stängningsdagar se på startsidan, eller klicka här!

 

Lokalhistoriska ungdomsstipendiet

Tävla om det lokalhistoriska ungdomsstipendiet!

Stipendiet är instiftat av Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum. Ändamålet med stipendiet är att uppmuntra och stimulera ungas intresse för lokalhistoria.

Verksamhetsområde: Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner. Stipendiet vänder sig till personer under 25 år.

Stipendiet kan delas ut till enskild person, skolklass eller annan grupp som arbetat med lokalhistoriska ämnen. Det kan t.ex. röra sig om ett eget arbete, skolarbete eller en uppsats på högskolenivå. Sökande kan använda sig av lokalhistoriskt material från Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum men även material från andra institutioner, privata arkiv, bya- förenings- och företagsarkiv, egna intervjuer, brev och dagböcker m.m. kan användas.

Resultatet kan presenteras i form av en skrift, en utställning, film, teater eller på annat sätt, en förutsättning är att det görs i en form som kan bevaras för framtiden. Om gestaltningen utgörs av ett skolarbete eller uppsats på högskolenivå skall det vara godkänt av betygsättande lärare.

Stipendiesumman uppgår till 5000 kronor och utdelas årligen, summan kan fördelas på en eller flera sökande. Gestaltningen bedöms av en särskild kommitté bestående av en representant från Lokalhistoriskt institut(Lokis), Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Företagsarkivet i Westerbotten, samt en lärare. Utdelning av stipendiet anpassas efter stipendiaten-stipendiaterna, t. ex. i samband med skolavslutningen eller examen.

Hur gör jag/vi för att söka stipendiet?
Skriv ett brev med posten eller maila oss det arbete du vill presentera i tävlingen om de 5000 kronorna. Senaste datum för ansökan är 24 maj.

I brevet skall framgå:
Vem som söker stipendiet (t. ex. en person eller en klass)
Födelsedatum på enskild person, årskurs om det t. ex är en klass
Äldsta medlemmen i gruppen om det är en grupp.
Kort beskrivning av dig/er och ditt/ert arbete och varför du/ni tycker att du/ni skall få stipendiet.
1 exemplar av arbetet i en form som kan bevaras för framtiden.

Kontaktuppgifter som ska ingå i ansökan:
Namnet på den som representerar ansökan
Telefon
Postadress
Mejladress (om du/ni föredrar att vi kontaktar dig via mejl)

Mejla din ansökan till: post@skellefteamuseum.se

Eller skicka ansökan till:
Skellefteå museum
Box 146
931 22
Märk brevet Lokalhistoriskt stipendium

Har du frågor, ring Jörgen Andersson tel. 0910-73 55 23

Klicka på länken nedan för infoblad (PDF) att skriva ut:

A4 infoblad stipendium 2019

 

Är du vår nästa arkivchef?

Brinner du för att bevara och förmedla kulturarv?
Vill du också sänka trösklarna till arkiven?

Vi söker dig som med öppenhet och engagemang vill leda oss in i framtiden.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten är ett länsarkiv inom den enskilda arkivsektorn och en ideell förening med uppgift att bevara och förmedla västerbottnisk folkrörelse- och föreningshistoria. Vårt verksamhetsområde täcker hela länet, administration samt lokaler för arkiv och forskning finns både i Umeå och Skellefteå. Inom verksamheten i Skellefteå ryms även ett bokbinderi för att säkra det fortsatta bevarandet av samlingarna. Ledning och kansli är placerade i Umeå. Folkrörelsearkivet erbjuder programverksamhet för både barn och vuxna som kommunicerar arkivens syfte, funktion och innehåll och som inspirerar till användande.

Om dig
Vi söker dig som är en god ledare med erfarenhet från kultursektorn, gärna i kulturarvsområdet, och som leder medarbetare med tydlighet och vision. Vår chef ska vara ambassadör för verksamheten men också kunna tala för enskilda arkiv och arkivsektorn som helhet. Vi söker därför en kommunikativ person som är analytisk, utåtriktad och kontaktskapande, gärna med ett redan etablerat regionalt nätverk och tidigare erfarenhet från föreningsarbete/ideell sektor.

Folkrörelsearkivet är en liten organisation, det är därför viktigt att du som chef har god social förmåga, är lyhörd men också beredd att rycka in där det behövs. Du är en god organisatör med vana av administrativt arbete och uttrycker dig väl i tal och text. Vi ser gärna att du även har erfarenhet av påverkansarbete och strategisk kontakt med myndigheter, finansiärer och andra intressenter.

Dina arbetsuppgifter
Tillsammans med dina kollegor i ledningsgruppen leder du arkivets verksamhet. Du har ett övergripande ansvar när det gäller budget, ekonomi, personal, resultat och kvalitet för verksamheten, både i Skellefteå och Umeå. Som arkivchef är du närmast underställd arkivets styrelse, förbereder beslutsunderlag och är föredragande både i arbetsutskott och styrelse. Du ansvarar för redovisning och ansökan om medel från verksamhetens anslagsgivare och representerar arkivet i både nationella, regionala och lokala nätverk.

Kvalifikationer
Relevant akademisk utbildning, eller motsvarande arbetslivserfarenhet
B-körkort

Anställningsvillkor
Tills vidare med 6 månaders provanställning. Tillträde hösten 2019, enligt överenskommelse

Lön
Månadslön, individuell lönesättning

Placeringsort
Umeå

Sista ansökningsdag 3 maj.
Ansökningar skickas till postadress eller info@folkrorelsearkivet.se

Kontaktperson: Ola Wennstedt, arkivchef, 090-71 30 31, ola.wennstedt@folkrorelsearkivet.se
Karin Holmgren, 1:e arkivarie, 090-71 30 30, karin.holmgren@folkrorelsearkivet.se

Facklig kontaktperson: Susanne Odell, Unionen, 090-71 30 48, susanne.odell@folkrorelsearkivet.se

Adress:
Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Gammlia, 903 42 Umeå
www.folkrorelsearkivet.se
info@folkrorelsearkivet.se

Arbetsplatsens adress:
HELENA ELISABETHS VÄG 3 (GAMMLIA)
903 42 UMEÅ